Ievan polkka -ilmiö

Loituma on tullut tunnetuksi erityisesti yhdestä kappaleestaan. Neljälle laulajalle sovitetun Ievan polkan ensiesitys oli Anitan tutkintokonsertissa 27.5.1992. Vaikka kappaletta esitettiin ahkerasti, se oli silti jäädä pois Loituman ensimmäiseltä levyltä vuonna 1995. Vuonna 2006 kappaleesta tehty Loituma Girl -meemi (ylh. kuvakaappaus Iltalehdestä) alkoi levitä internetissä hurjaa vauhtia. Siitä lähtien tämä laulu on ilahduttanut kuulijoitaan ympäri maailman. Ievan polkan nimestä löytyy netistä useita versioita, joista käytetyimpiä lienevät Levan polkka ja Ievan’s polka. Meemin synnystä kerrotaan mm. Know Your Meme -sivustolla englanniksi.

Laajan menestyksen takana on melodian helppous, rytmin tarttuvuus sekä kansainväliselle kuulijalle hauskan ja eksoottisen kuuloinen kieli. Ievan polkasta on tullut ylisukupolvinen ja kielimuurit ylittävä kokemus, joka siivittää Suomen ja suomalaisten mainetta ympäri maailmaa. Kappale on innoittanut myös monia opiskelemaan suomea ja saanut lukuisat ihmiset kiinnostumaan suomalaisesta musiikista. Ievan polkan suosiota on käsitelty mm. Helsingin Sanomissa.

Loitumalaiset ovat hyvin iloisia Ievan polkan saamasta huomiosta. Hyvien tekijänoikeuskäytäntöjen mukaisesta käytöstä saat tietoa laittamalla viestin Yhteys-sivun kautta.

Tietoa tekijöistä

Ievan polkan melodia on 1700-luvun lopulle jäljitetty kansansävelmä. Erityisesti Kaakkois-Suomessa se tunnetaan myös Savitaipaleen polkkana. Teksti on vuonna 1928 julkaistu Eino Kettusen (1894-1964) sanoitus. Ensimmäisessä levytyksessä (1937) Matti Jurva ja Ramblers käyttivät tätä tekstiä, mutta aivan toista melodiaa.

Loituman ilman soittimia esitetyssä sovituksessa on säestyksenä muusta tekstistä johdetut tavut ja yksittäiset sanat. Lisäksi Hannin laulama soolo-osuus muodostuu satunnaisista, improvisoiduista sanoista ja tavuista.

Ievan polkkaa on levytetty lähes joka vuosikymmenellä, ja lisätietoa löytyy mm. Wikipediasta. YouTubesta Hanni Autere -kanavalta löytyy myös video, jossa Timo ja Hanni juttelevat englanniksi Loitumasta ja Ievasta.

Tarina Ievasta

Kappaleen sanoitus on kertomus Ievasta (Eeva Savon murteella), häntä liehittelvästä pojasta sekä polkan rytkeen ihanuudesta. Ieva ja poika livahtavat salaa Ievan äidiltä naapuriin, josta kuuluu ”polokan tahti”. He jäävät kiinni tanssiaisretkeltään, ja virsiä kammarissa veisaava Ievan äiti paheksuu nuorten toimintaa. Poika kehuu tanssittavansa pää hiestä märkänä ”akkoja” ympäri lattiaa. Hän myös vannoo pitävänsä kiinni Ievasta, tuli mitä tuli. Nuori sankari jopa uhoaa Ievan äidille, mutta kaikki tämä sanoitetaan savolaisen ilkikurisesti ja hupaisin sanankääntein. Jokainen säkeistö loppuu hilpeään rallatukseen, joka ei muodosta mitään suomenkielisiä sanoja, lukuun ottamatta viimeistä sanaa ”hiljalleen”.

Videoita

Loituma on tehnyt Ievan polkasta kolme videota. Vuonna 2019 julkaistiin livetaltiointi ja vuonna 2021 korona-ajan versio. Video keräsi noin kahdessa vuodessa 4 miljoonaa katsontakertaa. Maaliskuussa 2024 julkaistaan elokuvantekijä Elina Oikarin käsikirjoittama ja ohjaama musiikkivideo. Nämä kaikki löytyvät Hanni Autereen YouTube-kanavalta.

Eniten katsottu Loituman esittämä Ievan polkka -video on YLE TV2:n ohjelmasta kopioitu versio vuodelta 1996. Näiden lisäksi Loituma esiintyy 2006 USAssa tehdyllä konserttitallenteella ja 2007 Itävallan televisiossa julkaistussa ohjelmassa. Hannin tekemiä Ievan polkan opetusvideoita on katsottu vuoden 2023 loppuun mennessä reilut 1,3 miljoonaa kertaa.

Kaikkiaan erilaisia versioita Loituman sekä muiden esittäminä on kuunneltu pelkästään YouTubessa satoja miljoonia kertoja.

Uusi Ievan polkka -video YouTubessa!

Videon on ohjannut ja käsikirjoittanut Elina Oikari. Kuvaukset on tehty Mäntsälässä ja Helsingissä. Tässä mennään Tuohivirsun vetämänä, ja Hanni sai ohjastaa hevosta ensimmäistä kertaa elämässään.

Scroll to Top